Resweratrol to naturalny związek z grupy polifenoli. W pielęgnacji skóry jest ceniony przede wszystkim za silne działanie antyoksydacyjne. Występuje m.in. w skórce ciemnych winogron, czerwonym winie, borówkach, orzeszkach ziemnych i rdestowcu japońskim.
W kosmetykach resweratrol często pozyskuje się właśnie z rdestowca japońskiego. To roślina bogata w trans-resweratrol, czyli formę dobrze opisaną i chętnie wykorzystywaną w surowcach kosmetycznych.